Juho Rissanen
SISULLA JA SITKEYDELLÄ

Tiina Kekäläisen uusin kirja taiteilija Juho Rissasesta keskittyy ihmiseen taiteen takana. Runsaasti kuvitettuun kirjaan on koottu ensimmäisen kerran Rissasen koko elämä lapsuudesta aina viimeisiin elinvuosiin saakka.

Kirja on ilmestynyt 28.4.2017 ja sen voi hankkia suoraan sivuston yhteydenottolomakkeen kautta.

Alla pääset tutustumaan tarkemmin kirjan sivuihin ja sisältöön.

Tuore kirja keskittyy ihmiseen taiteen takana. Se piirtää kuvan huumorin-tajuisesta, sitkeästä ja sinnikkäästä kansanmiehestä, joka toteutti unelmansa raivaamalla tiensä kurjuudesta kuvataiteen kärkikaartiin. Kirjassa on 40 Rissasen teoskuvaa ja paljon ennen julkaisematonta valokuva- ja muuta arkistomateriaalia taiteilijan elämästä. Rissasen oma ääni on myös vahvasti läsnä otteina hänen aktiivisesta kirjeenvaihdostaan.

Kuopiossa syntynyt Juho Rissanen (1873-1950) oli maamme ensimmäisiä suomenkielisiä kuvataiteilijoita ja ensimmäinen, joka oli lähtöisin todellisesta kurjuudesta. Hänen matkansa maalarinsällistä Suomen taiteen kultakauden mestariksi kesti vain viitisen vuotta. Rissasesta voi hyvällä syyllä sanoa, että hän oli legenda jo eläessään. Tähän taiteilija oli myös itse vaikuttamassa, sillä hänen värikäs ja tapahtumarikas elämänsä muuttui hänen omissa jutuissaan, jos mahdollista, vieläkin värikkäämmäksi.

Rissanen eli puolet elämästään ulkomailla, mutta säilytti loppuun asti savolai-sen lupsakkuutensa ja rakkauden isänmaataan kohtaan. Taiteilijan muheva olemus, rehevä savolaisuus ja kuvia kumartelematon suoruus on antanut aiheen moniin kaskuihin ja synnyttänyt tusinoittain tarinoita. Ne piirtävät kuvan huumorintajuisesta, sitkeästä ja sinnikkäästä kansanmiehestä, joka toteutti unelmansa raivaamalla tiensä kurjuudesta kuvataiteen kärkikaartiin.

Juho Rissanen - SISULLA JA SITKEYDELLÄ

210 x 210 mm, 112 sivua, värit 4/4, kovakantinen ja lankasidottu.

Otavan kirjapaino Oy, Keuruu 2017. ISBN 978-952-93-8647-5.