TAITEILIJAN MATKASSA
- Juho Rissanen ja taidelokki
Hönttiäinen maailmalla

Tavallisesta harmaalokin poikasesta kehkeytyy taidelokki 'Larus artifex', kun se Höntän talon vintillä vietetyn talven jälkeen tutustuu taloon täysihoitoon saapuvaan Juho Rissaseen. Talonväen Hönttiäiseksi ristimä lokinpoika päättää lyöttäytyä taiteilijan matkaan ja näin pääsee seuraamaan taiteilijan elämää Euroopassa ja muuallakin maailmalla.

Kirja kertoo taitelija Juho Rissasen tien lapsuuden kurjista oloista yhdeksi Suomen taiteen kultakauden mestareista. Kirjan lopussa sukelletaan kuva-taiteen maailmaan Juho Rissasen taiteen kautta. Tutustutaan teoksiin ja keskustellaan niistä taiteen havainnoimiseen johdattelevien kysymysten avulla. Etsitään yhdessä erilaisia tapoja saada elämyksiä kuvataiteista: riimeillä räpäten, sävyjä soittaen, mielikuvia maalaten, tarinoita tuottaen ja lempeästi liikkuen.

Lapsille ja nuorille suunnattu taide- ja tietokirja taiteilija Juho Rissasesta, sisältää tietoa taiteili-jasta ja maalaustaiteesta yleisesti sekä hauskan tarinan siitä, kuinka Hönttiäinen tapasi taiteilijan.

Kirjan voi hankkia suoraan sivuston yhteydenottolomakkeen kautta.

Alla pääset tutustumaan tarkemmin kirjan sivuihin ja sisältöön.

Tarinan lisäksi Rissasen tuotantoa käydään läpi neljäntoista suuren teoskuvan sekä niihin liittyvien moniaististen tehtävien kautta.

Kirjasta löytyy myös sanakirja, jossa on selitetty kirjassa esiintyviä maalaustaiteeseen liittyviä termejä ja muita lapsille vieraampia sanoja.

Kirjan lopussa on vielä höperöstä Hönttiäisestä kertova mukaansa tempaava laulu ja Maalauspäivä-räppi, jossa innostetaan maalaus-puuhiin ja kerrotaan värien sekoittamisesta.

Herkullisesti kuvitettu Juhon ja Hönttiäisen tarina kertoo pienestä lokinpoikasesta, joka Juhon maalauspuuhia seuratessaan vakuuttuu siitä, että omaa itsekin taiteellisia taipumuksia. Höntän talon vintille hän kuulee tarinoita taiteilijan lapsuudesta ja lopulta päättää lyöttäytyä taiteilijan matkaan.

Tarinan edetessä lukija pääsee seuraamaan taiteilijan matkoja ympäri Eurooppaa ja lopulta Amerikkaan asti, sekä näkemään kuinka tavallisesta harmaalokin poikasesta kehkeytyy taidelokki 'Larus artifex'.

Hönttiäisen ja Juhon tarinan edetessä selviää Rissasen taiteel-linen tyyli ja monia mielenkiintoisia asioita maalaustaiteen maailmasta.

Tarinan jälkeen syvennytään tarkemmin Juho Rissasen teoksiin, joita esitellään neljäntoista laaduk-kaan koko sivun kuvan avulla.

Jokaiseen teokseen liittyy tehtäviä, jotka löytyvät erilliseltä sivulta teostietojen kanssa.

Tehtäväsivuilla on teosten monipuoliseen havainnointiin ohjaavia kysymyksiä, jotka on merkitty keltaisella kysymysmerkkisymbolilla. Eri taiteenlajien symboleilla on merkitty tehtävät, joissa lukija pääsee toiminnallisesti eläytymään teoksiin.

Musiikin, kuvataiteen, sanataiteen, tanssin ja draaman ilmaisukeinoja hyödyntäen etsitään yhdessä monipuolisia tapoja saada elämyksiä kuvataiteesta: riimeillä räpäten, sävyjä soittaen, mielikuvia maalaten, tarinoita tuottaen ja lempeästi liikkuen.

Taiteilijan matkassa - Juho Rissanen ja taidelokki Hönttiäinen maailmalla

297 x 210 mm, 72 sivua, värit 4/4, kovakantinen ja lankasidottu.

Otavan kirjapaino Oy, Keuruu 2016. ISBN 978-952-93-7553-0.